Vrouwentong: Woonplant van de maand november 2020

Vrouwentong: Woonplant van de maand november 2020

Vrouwentong is een van de gemakkelijkste kamerplanten. De plant heeft wortelstokken, waaruit dikke opgaande zwaardvormige bladeren groeien met succulente eigenschappen. Vrouwentong is de volksnaam van de plant. Het is de stekelpunt bovenop het blad die de scherpe tongen van vrouwen, en in sommige talen specifiek schoonmoeders, moeten typeren. 

Oorsprong van de Vrouwentong

De plant komt van oorsprong uit de droge gebieden van Zuidelijk Afrika en Azië waar hij in de hete woestijnen moest zien te overleven. Sansevieria is vernoemd naar de 18e-eeuwse prins Raimondo di Sangro uit het Italiaanse San Severo. Vanaf ongeveer 2004 worden naast de traditionele Sansevieria trifasciata ook cylindrica’s aangevoerd. Naast de natuurlijke rechtopgaande groei wordt deze variëteit ook in meer creatieve versies aangeboden, zoals gevlochten of in waaier-vorm. Deze komen veelal uit Thailand. 

Verzorgingstips

  • De potkluit mag opdrogen tussen de gietbeurten, in de winter droger nog wat meer. De plant staat liever te droog dan te nat. Geen water in de bladrozet geven. 
  • Door de vettige bladeren kan Vrouwentong goed tegen droge lucht. 
  • Geef de plant voldoende licht, hij kan zelfs in de volle zon. 
  • Een rustperiode is niet noodzakelijk. 
  • De ondergrondse wortelstok heeft een enorme kracht en kunnen de (plastic) binnenpot vervormen en de buitenpot laten barsten. Voor het zover komt moet de Zamioculucas worden verpot.  
  • Vrouwentong is luchtzuiverend en zorgt voor een betere luchtvochtigheid. Dit verbetert het leefklimaat, aantrekkelijke informatie om te delen met uw klanten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...
Het blauwste siergras

Het laagblijvende extra blauwe siergras Festuca glauca ‘Intense Blue’ zorgt met zijn stevige grijsblauwe sprieten het hele jaar door voor tuinplezier.  Misschien ken je de soort Festuca glauca ook als blauw schapengras of zwenkgras, vanwege de wuivende bewegingen. De Festuca glauca zal zich in jouw tuin of op je balkon makkelijk thuis voelen, want hij heeft weinig onderhoud nodig.

Blauw, blauwer, blauwste siergras

Met de blauwe...

Lees meer...