Zonnebaden met de Spaanse Margriet

Zonnebaden met de Spaanse Margriet

De Spaanse Margriet (Osteospermum) is een superbloeier waar je maandenlang van kunt genieten. Zodra jij lekker in de zon kunt zitten, is deze zonaanbidder er ook helemaal klaar voor.

 

 

Met open armen
De stralende bloemen van de Spaanse margriet of Osteospermum reageren op de zon. Zodra het donker is vouwen de blaadjes zich dicht, en bij zonsopgang spreiden ze zich weer reikhalzend open. Vanaf juni tot oktober kun je genieten van de bloemen die groter zijn dan madeliefjes en kleiner dan de grootbloemige witte Margriet. Er zijn verschillende soorten Spaanse Margrieten te koop, dus je vindt er altijd wel eentje die bij je past.

Perfecte perkplant
De Spaanse Margriet is oorspronkelijk een vaste plant uit Zuid-Afrika. Daar kan ze wel een meter hoog worden. In Nederland haalt deze plant met kleurige bloemetjes, afhankelijk van de soort, een hoogte van ongeveer 40 cm. Vanwege onze koude winters is de Spaanse Margriet hier een eenjarige perkplant. Zij kan wel wat droogte hebben en is daarom ideaal om in een pot op je terras of balkon te laten stralen. Natuurlijk kun je haar ook perfect gebruiken om lege plekken in je tuin mee op te fleuren.

 

Kleur en keus
De Spaanse Margrietenfamilie is kleurig. De bloemen zijn vaak rood, roze, lila, paars, wit of geel. Er bestaan ook soorten met meerkleurige bloemen. Spaanse Margrieten kun je perfect matchen met ander zonminnend perkgoed zoals petunia, geranium, verbena, lobelia en vlijtig Liesje. Geef de planten in potten, bakken of hanging baskets een goede start met potgrond. Zorg voor een gat onderin dat je afdekt met wat hydrokorrels. Hierdoor blijft er onderin geen water staan en gaan de wortels niet rotten.

 

Blijf genieten
Wil je zo lang mogelijk van de bloeiende zonnetjes van de Spaanse Margriet genieten? Met wat makkelijke tips is dat geen probleem:

 

  • Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen. Zo gaat er geen energie naar het maken van zaden, maar naar nieuwe bloemen.
  • Geef  Spaanse Margrieten in potten en bakken om de paar dagen water, maar pas als de aarde bijna droog is. 
  • Geef minimaal eens per twee weken vloeibare plantenvoeding voor een lange en uitbundige bloei.
  • Als je de plant in de herfst afknipt en zij vorstvrij en zonder uit te drogen overwintert, kan ze het volgend jaar opnieuw bloeien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...